Litt om progrock.no

Denne siden handler om rock og progressiv rock (først kjent som progressiv pop, senere prog rock, prog, og noen ganger art rock), en undersjanger innen rock som oppsto i Storbritannia med videre utvikling i Tyskland, Italia og Frankrike gjennom midten til sent i 1960 og 1970. Det utviklet seg fra psykedelisk rock, og oppsto som et forsøk på å gi større kunstnerisk vekt og troverdighet til rockemusikk. Band forlot korte popsingler til fordel for instrumentering og komposisjonsteknikker oftere assosiert med jazz eller klassisk musikk, i et forsøk på å gi rocken samme nivå av musikalsk raffinement og kritisk tilnærming. Progressiv rock belager seg ofte på en dansbar beat som definerer tidligere rockestiler, og er mer tilstrekkelig til å eksperimentere med kompositorisk struktur, instrumentering, harmoni, rytme og lyrisk innhold. Det kan kreve mer “innsats” av lytteren enn andre typer musikk.

Musikere i progressiv rock viser som oftest en høy grad av instrumental dyktighet. Musikkens former er uskarpe gjennom bruk av utvidede seksjoner og musikalske mellomspill som separate deler, uten gjentagende hovedrefreng og vers, noe som resulterer i noe som minner om en klassisk stil. Tidlige progressive rockegrupper utvidet den musikalske paletten til rocken ved å legge til instrumenter mer typisk for folk, jazz, eller klassisk. En rekke band, spesielt under sjangerens utbrudd, spilte inn album utført med fullt orkester. Progressive rockeartister er mer sannsynlig å utforske komplekse taktarter som 5/8 og 7/8. Tempo- og taktartendringer er vanlige innenfor progressive rockekomposisjoner.

Sanger ble ofte strukket til 20 eller 40 minutter i lengde og inneholdt symfoniske påvirkninger, utvidede musikalske temaer, filosofiske, mystiske eller surrealistiske tekster og komplekse orkestre. Sjangeren ble kritisert i starten, og mange anmeldere brukte begreper som “pretensiøs”, “pompøs” og “overdrevet”.