Ny progressiv rock

Den progressive rocken har fått et løft og blir mer populært og verdsatt. Man bør ikke forveksle skandinavisk proggrock, noe som er en helt annen sak. Progrock i resten av verden, og hva vi mener her er derfor symphonirock. Det blir lett veldig galt ellers. Hva gjør da denne stilen? Det er sannsynligvis alltid et behov for å av og til gå tilbake til røttene, spesielt i denne moderne og teknologiske æra med musikk produsert gjennom dataprogrammer. Du trenger ikke å være backtrackere som proggresive rock, men i dag trenger du mye god elektronisk musikk, men du trenger kontrast med ekte, ekte og analoge instrumenter spilt av ekte musikere, da blir det en jackpot.

Men lager den en ny proggressiv rock i dag? Ja, det er ferdig, og det er på farten. Bredden på band varierer fra progrock progmetal og inkluderer ved siden av AOR-band som melodisk metall. Å være for smal i vurderingen i disse sammenhengene er ikke bra. Det er som å dele pop i 20 forskjellige rom. Vi har legendariske kultgrupper som Queen, moderne eksempler som Pagans Mind, The Magnificent, Brother Firetribe, Leverage, og splitter ny proggresiv rock fra Tosh Ason. Felles for dem alle er klare melodier, nerve og enrgi samt levende instrumenter. Andre viktige ingredienser er akkorder, tastaturer og beat-endringer i tillegg til de åpenbare gitarene. Sangene kan være radioelske kjærlighetssanger til mytiske historier med sanger på opptil 20 minutter.

Stilen har mye til felles med klassisk musikk harmonier, og vi vil derfor fortsette å forbruke proggresiv stein i sin reneste form, både i våre mobiler, konserter eller filmmusikk. Et interessant band i progressivt metall er Battle Beast fra Finland som besøker Norge i disse dager, og starter i Oslo på Hardrock Café den 14. september. Battle Beast leverer ekstremt tungt og taktilt metall med melodisk kor og sangeren Noora er sannsynligvis den kuleste sångeren vi hørte.