Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven var en tysk komponist som la et viktig grunnlag for spesielt den musikken vi kjenner i dag som ikke kalles “pop”. Men også her finnes det flere elementer fra Beethovens mange legendariske verker. Han var en viktig figur i overgangen mellom den klassiske og romantiske epoke i vestlig kunstmusikk, og han er fortsatt en av de mest berømte og innflytelsesrike av alle komponister. Hans mest kjente komposisjoner inkluderer 9 symfonier, 5 klaverkonserter, en fiolinkonsert, 32 klaversonater, 16 strykekvapiano-956386_960_720rtetter, hans store “Mass the Missa Solemnis” og en opera, “Fidelio”.

Han ble født i Bonn, da hovedstaden i Kurfyrstedømmet var Köln og var en del av Det hellige romerske riket. Han viste sine musikalske talenter i ung alder og ble undervist av sin far Johann van Beethoven og av komponist og dirigent Christian Gottlob Neefe. I en alder av 21 flyttet han til Wien, hvor han begynte å studere komposisjon med Joseph Haydn, og fikk et rykte som en virtuos på piano. Han bodde i Wien til sin død. I sine sene 20-år begynte hørselen hans å svekkes, og ved det siste tiåret av sitt liv var han nesten helt døv. I 1811 ga han opp å gjennomføre og å opptre i offentligheten, men fortsatte å komponere; mange av hans mest beundrede verker kom fra de siste 15 årene av sitt liv, da han nesten ikke kunne høre. Fascinerende i seg selv, og et tegn på at han var et musikalsk geni.

Beethovens personlige liv var preget av hans forverrende døvhet og irritabilitet forårsaket av kroniske magesmerter (som begynte i tyveårene), og som fikk ham til å tenke på selvmord. Han var ofte hissig, og det har vært antydet at han hadde en bipolar lidelse. Likevel hadde han en nær og hengiven krets av venner hele sitt liv, som antas å ha blitt tiltrukket av hans sterke personlighet. Mot slutten av hans liv, jobbet vennene hardt for å hjelpe han med å takle sine fysiske, og kanskje psykiske, lidelser.