Kritikk og mottagelse i mediene

Sjangeren har fått både gode og dårlige kritikker opp gjennom årene. Progressiv rock har blitt beskrevet som en parallell til klassisk musikk av Igor Stravinsky og Béla Bartók. Dette ønsket om å utvide grensene, kombinert med noen musikeres kjølige forhold til mainstream rock og pop, fornærmet kritikere og førte til anklager om elitisme. Dens intellektuelle, fantastiske og apolitiske tekster og sitt utspring i klassisk rock og blues, var en av de tingene som mange kritikere verdsatte i progressiv rockemusikk. Progressiv rock representerte også modningen av rock som sjanger. Det var en oppfatning blant kritikere.

Kritikk over kompleksiteten i musikken deres provoserte noen band nok til å lage musikk som var enda mer komplisert. Ja “Tales From Topographic Oceans” og “The Gates of Delirium ” var begge svar på slik kritikk. Jethro Tull kom med et konseptalbum som besto av ett enkelt 45-minutters spor.Van Der Graaf Generator - Photo 2

Disse ambisjonene mot høykultur reflektere den progressive rockens opprinnelse som musikk i stor grad skapt av øvre- og middelklassen, folk med hvit krage, og collegeutdannede menn fra Sør-England. Musikken reflekterte aldri bekymringer ved samfunnet eller livet, og ble heller ikke særlig omfavnet av arbeiderklasselyttere, bortsett fra i USA, der lytterne verdsatte musikernes virtuositet. Progressiv rocks eksotiske, litterære emner ble ansett særlig irrelevant for britisk ungdom under slutten av 1970, da nasjonen led av en dårlig økonomi og hyppige streiker og knapphet. Selv King Crimsons leder Robert Fripp avviste progressive rocketekster som “de filosofiske rablinger av en engelsk tufs som slenger ut noen uvesentlige poenger og erfaringer fra hans liv”. Band med mørkere tekster som prøvde å unngå temaet utopisme, slik som King Crimson, Pink Floyd og Van der Graaf Generator, opplevde mindre kritikk. Kritikere kom på samme måte til å betrakte krautrock som et sjangerskille fra progressiv rock. Punk var delvis en reaksjon mot den utstrakte progressive rocken.