Kort om progressiv rocks historie

Da det dukket opp ble progressiv rock kalt progressiv pop. Beach Boys sin “Pet Sounds” (1966) ble kalt “det mest progressive popalbumet noensinne” av britiske aviser. Senere ble det heller omtalt som en mild versjon av progressiv rock. Bob Dylans poesi, Beach Boys og The Beatles har alle blitt nevnt som en viktig del av progressiv rocks utvikling.

Progressiv rock oppnådde høy popularitet gjennom 70-tallet, spesielt på midten av tiåret. Band som Pink Floyd, Supertramp, Yes, Jethro Tull, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer og Genesis var sjangerens mest innflytelsesrike grupper, og var også blant de mest populære bandene på den tiden, selv om det var mange andre, ofte svært innflytelsesrike, band som opplevde en mindre grad av kommersiell suksess. Sjangeren falmet i popularitet i løpet av andre halvdel av tiåret. Konvensjonelt sier man at økningen av punk forårsaket dette, men i virkeligheten er det en rekke faktorer som bidro til nedgangen. Progressive rockeband oppnådde kommersiell suksess langt inn på 1980-tallet, men med endrede lineups og mer kompakte sangstrukturer.concert2

Sjangeren vokste ut av flere “progressive” rockeband fra 60-tallet. De fleste av de fremtredende bandene fra sjangerens storhetstid på 70-tallet, faller inn i kategorien “symfonisk prog”, der klassisk orkestrering og komposisjonsteknikker er smidd sammen med rockemusikk. Andre subsjangere eksisterer, inkludert mer tilgjengelig neo-progressiv rock fra 1980-tallet, jazz-influerte band av 1960 og 1970, og mer politisk og eksperimentell rock med ønsket om å gjøre opprør (etter hvert punk), på slutten av 1970-tallet og framover. Progressiv rock har påvirket sjangere som krautrock og post-punk, og det har smeltet sammen med andre former for rockemusikk for å skape undersjangre, som neo-klassisk metal og progressiv metal. En vekkelse, ofte kjent som ny prog, skjedde på begynnelsen av det 21. århundre og har siden hatt en kultstatus. Det finnes progressive elementer i mange band den dag i dag, og sånn sett har perioden revolusjonert musikken vi forholder oss til, spesielt rocken.